Dom naroda izglasao: FBiH će dobiti registar pedofila, podršku dao 61 delegat

Dom naroda izglasao: FBiH će dobiti registar pedofila, podršku dao 61 delegat

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je kolokvijalno nazvani zakon o registru pedofila, odnosno Prijedlog Zakona o registru osoba koji su pravosnažno osuđeni za pedofiliju i seksualno prijestupništvo.Za usvajanje ovog zakona je glasao 61 delegat, a 10 je bilo suzdržano. Nije bilo glasova protiv.

U registar će biti upisani pravosnažno osuđeni za krivična djela silovanja, spolni odnos sa nemoćnim licem, spolni odnos zloupotrebom položaja, spolni odnos sa djetetom, bludne radnje te zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom.Podaci iz registra mogu se, osim pravosudnim i policijskim institucijama, ustupati i organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koji u obavljanju poslove iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt s djecom.

Registar neće biti javan i njemu će imati pristup Tužilaštvo BiH i policijske uprave te se određena osoba provjerava na zahtjev. Razlog zbog kojeg su podaci u registru tajni je da taj da presuđeni pedofil ne bi tužio državu zbog toga što su njegovi podaci dati u javnost.

Samo vođenje registra pedofila definirat će se pravilnikom Ministarstva pravde FBiH.

izvor: Klix.ba

Podjelite ovu objavu putem
loader-image

Čapljina, BA


5:27 pm,

Jul 20, 2024


temperature icon35°C

scattered clouds


Humidity


37 %Pressure


1007 mbWind


17 Km/h


Wind Gust Wind Gust:


19 Km/hClouds Clouds:

25%Visibility Visibility:

0 km


Sunrise Sunrise:

5:27 am

Sunset Sunset:

8:23 pm

Social Links