Službeno: Svi koji nemaju državljanstvo RH ili EU od 1.1. moraju platiti ulazak i dobiti potvrdu!

Službeno: Svi koji nemaju državljanstvo RH ili EU od 1.1. moraju platiti ulazak i dobiti potvrdu!

Od početka sljedeće godine EU počinje primjenjivati elektronsko registriranje ulaska u šengenski prostor, a ova obaveza će obuhvatiti sve zemlje koje nisu članice Schengena, a ne treba im viza za ulazak u EU, što znači da će se odnositi i na državljane BiH.

Europski sustav za infomacije o putnicima i odobravanje ulaza (ETIAS) će, prema sadašnjem stanju stvari, početi da se primjenjuje od početka 2024. godine, ali u početku se ništa neće promijeniti jer će prvih šest mjeseci putnici samo biti informirani o novim pravilima, prenose Nezavisne novine.

Novi formular

Sljedećih šest mjeseci će se početi popunjavati formulari, osim prilikom prvog ulaska u šengenski prostor. Tek od 2025. godine ETIAS će se odnositi na sve putnike kojima ne treba viza za ulazak u EU, a ne pripadaju šengenskoj zoni i EU.

Novi formular će, prema podacima Europske komisije, koštati sedam eura, popunjavat će se elektronski, a potvrda o registraciji će u najvećem broju slučajeva stići na e-mail adresu u roku od nekoliko minuta.

U rijetkim slučajevima do odobrenja mogu proći do dva tjedna, a u izuzetnim slučajevima do mjesec dana.

Važenje ETIAS-a je tri godine ili do isteka putovnice, ovisno što se prije dogodi. Kao i do sada, putnik će moći da se u šengenskom prostoru zadrži najduže 90 dana u razdoblju od 180 dana, nakon čega postupak teče od početka.

ETIAS za 60 zemalja svijeta

U Frontexu, europskoj službi za granice, koji će primjenjivati sporazum, ranije su nam rekli da će se ETIAS odnositi na državljane nešto više od 60 zemalja svijeta, među kojima su i zemlje zapadnog Balkana kojima za ulaz u EU ne treba viza.

“ETIAS će dodatno ojačati europsku unutrašnju sigurnost tako što će se proces provjere putnika provoditi prije njihovog putovanja kako bi se odredilo predstavljaju li sigurnosnu prijetnju, ilegalne migracije ili javni zdravstveni rizik”, kažu oni.

Dodaju da se radi o jako složenom sustavu kojim će upravljati Frontex.

Sedam eura

“Sustav se sastoji od centralne jedinice koju održava Frontex, nacionalnih jedinica koje su stacionirane u 30 europskih zemalja i velikim informacijskom sustavu koji će održavati Agencija EU za operativni menadžment i IT tehnologije”, naglasili su oni.

Sustav je prvi put najavljen 2016. godine, a najavljena primjena trebalo je da počne 2021. godine.

Međutim, došlo je do nekoliko tehničkih odgađanja, prvo do početka 2022. godine, a onda do početka 2023. godine, da bi posljednja informacija bila početak sljedeće godine.

Iako će sustav koštati sedam eura, ubrzat će se kretanje na granici, a putnici će rijetko biti podvrgnuti detaljnim kontrolama, s obzirom na to da će se cijeli postupak obaviti online.

Iako je u prvom razdoblju bilo određene konfuzije, iz EU je pojašnjeno da se od aplikanata neće tražiti da podnose zdravstvene podatke ili biometrijske podatke kako bi dobili ovu dozvolu.

Prilikom popunjavanja online formulara, putnici će morati navesti ime i prezime, mjesto i datum rođenja, podatke o pasošu, adresu, e-mail, broj telefona i slične podatke.

IZVOR:CAPORTAL

Podjelite ovu objavu putem