Što je VPN? Za što se koristi?

Što je VPN? Za što se koristi?

VPN ili virtualna privatna mreža alat je koji korisnicima omogućuje stvaranje sigurne i privatne veze s internetom. VPN-ovi se koriste za zaštitu privatnosti i sigurnosti korisnika na mreži šifriranjem njihovog internetskog prometa i skrivanjem njihove IP adrese.

Pogledajte na videu ispod interaktivno objašnjavanje što je VPN?

Kada se korisnik spoji na VPN, njegov internetski promet usmjerava se kroz šifrirani tunel koji štiti njegove podatke od znatiželjnih očiju. Ovo je posebno korisno za korisnike koji su zabrinuti za svoju privatnost i sigurnost na internetu, jer im može pomoći u zaštiti od hakera, kradljivaca identiteta i drugih zlonamjernih činitelja.

VPN-ovi se također mogu koristiti za zaobilaženje geoblokiranja, što je kada davatelji sadržaja ograničavaju pristup svom sadržaju na temelju lokacije korisnika. Spajanjem na VPN poslužitelj u drugoj zemlji korisnici mogu pristupiti sadržaju koji nije dostupan u njihovoj zemlji. Ovo je korisno za korisnike koji žele gledati TV emisije, filmove ili sportske događaje koji su dostupni samo u određenim regijama.

VPN-ovi također mogu pomoći u zaštiti korisničkih podataka od državnog nadzora i cenzure. U zemljama u kojima je internetska cenzura uobičajena, VPN-ovi se mogu koristiti za pristup blokiranim web stranicama i uslugama. VPN-ovi se također mogu koristiti za zaštitu podataka korisnika od vladinog nadzora, budući da šifrirani tunel sprječava bilo koga da presretne njihov internetski promet.

Međutim, važno je odabrati renomiranog pružatelja VPN usluga koji privatnost korisnika shvaća ozbiljno i ne bilježi korisničke podatke. Neki pružatelji VPN-a mogu tvrditi da nude privatnost i sigurnost, ali zapravo mogu bilježiti korisničke podatke i prodavati ih trećim stranama. Korisnici također trebaju biti svjesni da korištenje VPN-a može usporiti njihovu internetsku vezu, budući da šifrirani tunel zahtjeva više procesorske snage od obične internetske veze.

Općenito, VPN-ovi su važan alat za svakoga tko želi zaštititi svoju privatnost i sigurnost na internetu. Mogu pomoći korisnicima da izbjegnu cenzuru, zaobiđu ograničenja i zaštite svoje podatke od znatiželjnih očiju. Odabirom renomiranog pružatelja usluga VPN-a i svjesnim mogućih nedostataka, korisnici mogu uživati u prednostima sigurne i privatne internetske veze.

VPN stvara privatni „tunel“, zatvorenu vezu koju ne može dekriptirati neka druga strana, kao što su vaš provajder (ISP) ili, općenito, neke web stranice. To znači da se podaci koje šaljete više ne mogu presresti i/ili ukrasti.

VPN (virtualna privatna mreža) je postao nužnost u ovom dobu online praćenja, pogotovo ako želite zaštititi svoju privatnost i osigurati vaše podatke na računalu koji mogu biti izloženi putem raznih spywarea, malwarea itd.

Podjelite ovu objavu putem