Bh. građani od danas mogu aktivirati digitalni identitet, digitalni novčanik do kraja godine

Bh. građani od danas mogu aktivirati digitalni identitet, digitalni novčanik do kraja godine

Predstavnici Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) najavili su na konferenciji za medije u Sarajevu da će od danas bh. garađnima biti omogućeno aktiviranje digitalnog identiteta putem web stranice Agencije – www.iddeea.gov.ba.

Direktor Agencije Almir Badnjević izjavio je da je time građanima pružen elektronski pristup raznim uslugama, kao što su uvid u lične evidencije, provjera statusa prekršaja, provjera statusa dokumenta, digitalnog potpisa, ali i servisima institucija na svim nivoima kada ih omoguće. 

“Nakon 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu, građani BiH danas mogu koristiti elektronski potpis i digitalni identitet”, kazao je Badnjević.

Dodao je da će udaljeno digitalno potpisivanje biti dostupno kroz web uslugu digitalnog identiteta, a osim toga IDDEEA radi i na implementaciji digitalnog novčanika u skladu s posljednjim evropskim regulativama koji bi trebao biti predstavljen do kraja godine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istakao je da prvi put imamo zamah u procesu digitalizacije koji će omogućiti pojednostavljenje administrativnih procedura i smanjenje broja potrebnih dokumenata.

“Već deset godina Bosna i Hercegovina posjeduje infrastrukturu za digitalizaciju u svakodnevnom životu, bilo da se radi o državnim ili privatnim firmama. Ključno je da prvi put imamo zamah na tom polju i da frazu ‘digitalna transformacija’ možemo pretočiti u konkretne stvari kao što su ukidanje pojedinih papira i procedura”, rekao je ministar Forto.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza izrazio je nadu da je ovim započet stvarni proces digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH, za šta će biti potrebno izmijeniti zakone o upravnom i parničnom postupku.

“Nadam se da je ovo početak stvarne digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH koja će konačno riješiti gužve na šalterima i pred upravnim tijelima”, kazao je Bunoza.

Izvor: Klix.ba

Podjelite ovu objavu putem