EU odobrila nacrt zakona koji reguliše tržište kriptovaluta

EU odobrila nacrt zakona koji reguliše tržište kriptovaluta

BRUXELLES – Članovi Europskog parlamenta odobrili su u četvrtak ambiciozan nacrt zakona (MiCA) u kojem Bruxelles po prvi put pokušava regulirati tržište kriptovaluta.

Europska povjerenica za financijsku stabilnost i financijske usluge Mairid McGuinness očekuje da će MiCA postati važeći zakon u EU od srpnja, nakon što ga odobre parlamenti zemalja članica Europske unije, piše Bloomberg, prenosi Tanjug.

“Kao što smo vidjeli ovih mjeseci, nadzor i stroža pravila su očajnički potrebni kako bi se izbjegao kolaps sličan onom FTX-a, Terra Lune, Celsiusa i Voyagera”, dodao je povjerenik McGuinness.

Dio zakona koji se odnosi na stabilne kriptovalute (stablecoin) stupa na snagu tek u srpnju sljedeće godine.

Prema zakonu MiCA, svaka tvrtka koja nudi usluge vezane uz kriptovalute u Europskoj uniji morat će biti registrirana u jednoj od država članica, što će joj omogućiti poslovanje u cijeloj EU.

Nadležna tijela EU nadzirat će rad platformi za trgovanje kriptovalutama i pobrinuti se da se krah tržišta ne ponovi, kao u poznatom slučaju kripto mjenjačnice FTX.

Zakon koji je pripreman tri godine ima svoje kritičare, a mnogi mu prigovaraju da ne ide u korak s vremenom i ne odgovara na aktualne probleme vezane uz kriptovalute.

MiCA ni na koji način ne reagira na novije pojave kao što su pozajmljivanje kriptovaluta, decentralizirano financiranje kriptovalutama bez posrednika (DeFi) ili nezamjenjivi tokeni (NFT).

Čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde već je zatražila novi, poboljšani zakon MiCA 2 zbog navedenih nedostataka.

Osim toga, nova pravila ugrožavaju anonimnost korisnika kriptovalute, budući da MiCA prisiljava kripto mjenjačnice da objave informacije o transakcijama, odnosno identitet pošiljatelja i primatelja.

Šefovi kripto industrije općenito kažu da je zakon “bolji nego ništa” i hvale europski pristup tržištu kriptovaluta koji nije tako represivan kao američki. Nezavisne novine

Podjelite ovu objavu putem