Interes sve veći: Što trebate za solarnu elektranu u FBiH?

Interes sve veći: Što trebate za solarnu elektranu u FBiH?

S obzirom na to kako svjedočimo brojnim poskupljenjima, pa tako i na tržištu električne energije istražili smo kakve je perspektiva s investicijama u obnovljive izvore energije, prije svega u solarne elektrane.

Solarni paneli su pravi hit među građanima Europske unije, a naše tržište bi moglo biti više i nego konkurentno s obzirom na veći broj sunčanih dana u godini. Ipak, zbog složenog administrativnog sustava u Federaciji u praksi postoje brojne prepreke za one koje na ovom području žele investirati.

Istaknuo je da prostora za ovakva ulaganja u Hercegovini itekako ima, ali i da ne zna jesu li postojeći kapaciteti dovoljni za takvo što.
A koliko je velik interes u Federaciji za pokretanjem malih i velikih solarnih elektrana, svjedoče i podaci iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Oni su izdali oko 450 dozvola od početka prošle pa do sredine ove godine, ukupne snage oko 45 MW. Iz Regulatorne komisije za energiju Federacije navode kako je samo u ovoj godini pušteno ukupno 190 solarnih elektrana, a od toga njih 96 malih kućnih postrojenja do 23 KW.
A najveći interes za ovakav tip elektrana za sada je zabilježen u općinama Prozor-Rama i Tešanj.

„Gospodarstvenici u Hercegovini najveći interes pokazuju za investiranjem za izgradnju solarnih elektrana većih kapaciteta, odnosno većih instaliranih snaga od 150 KW i 1 MW i to na području gospodarstvenih poslovnih zona Hodovo i Pješivac na području Stoca, Cerno na području Ljubuškog i Pogana Vlaka na području Gruda. Također, ove godine puštene su dvije veće solarne elektrane na području Grada Čapljine i Grada Širokog Brijega“, rekao je za RTV HB tajnik FERK-a, Ivica Drežnjak.

Po postojećem zakonu svaki građanin može postaviti solarnu elektranu na svom krovu, ali administrativna procedura je dosta komplicirana. Trenutno su u zakonsku proceduru upućena tri zakona razini Federacije kojima bi se uvelike olakšalo i potaknulo da postanu proizvođači električne energije uz veliku isplativost projekta. Ti zakoni su prošli javnu raspravu i u skorije vrijeme bi trebali biti razmatrani od federalne vlade. U pismenom očitovanju od strane federalnog ministarstva navedeno je kako oni s ovime rade na pojednostavljenju procedura i kako bi ovi zakoni bili usklađeni i s pravnom stečevinom Europske unije.
U novom Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije i električne energije u planu je i sufinanciranje izgradnja postrojenja prosumera, kako bi se povećala proizvodnja na mreži. A s obzirom na to da se prije svega područje Hercegovine može pohvaliti većim brojem sunčanih dana u godini, prilika je to koja se u nekom dugoročnom planiranju ne bi smjela propustiti.

Tekst preuzet s RTVHB

Podjelite ovu objavu putem