Koja je razlika između 120Hz i 60Hz?

Koja je razlika između 120Hz i 60Hz?

High Refresh Rate ekrani u telefonima više nisu samo mašta, već stvarnost. Danas svaki malo bolji telefon ima ekran s barem 90Hz, a većina čak ima 120Hz ili više!

Međutim, je li ovo zaista neophodno? Postoji li primjetna razlika? Je li opravdano dati dodatne stotine eura samo zbog ekrana s visokim stupnjem osvježavanja?

Prikaz 60hz i 120hz opcije u postavkama na samsung uređaju

Što je Refresh Rate?

Stupanj osvježavanja (refresh rate) izražava se u hercima (Hz) i označava broj slika koje ekran može prikazati u jednoj sekundi. S druge strane, grafički procesor može renderirati određeni broj frejmova u jednoj sekundi i poslati ih ekranu na prikazivanje.

Ako vaš telefon hardverski može renderirati više od 60 frejmova u sekundi (FPS), to vama ništa neće značiti ako ekran može prikazati maksimalno 60 slika po sekundi.

High Refresh Rate

Ovaj termin se koristi za ekrane koji imaju stupanj osvježavanja veći od 60Hz. Danas su najčešći stupnjevi osvježavanja 90Hz, 120Hz i 144Hz, ali postoje i varijabilni. Ovi ekrani mogu prikazati više frejmova u sekundi koje grafički procesor renderira. Kao rezultat, dobivamo glatke animacije i prijelaze, vidimo više slika, igračko iskustvo je kvalitetnije, itd.

Na snimci iznad možete vidjeti simulaciju kako izgleda skrolovanje ako je ekran podešen na 60 Hz i kako izgleda ako je podešen na 120 Hz.

Podjelite ovu objavu putem