Korištenje vertikalnog miša dugoročno može prevenirati bol u ručnom zglobu. Koje su njegove prednosti?

Korištenje vertikalnog miša dugoročno može prevenirati bol u ručnom zglobu. Koje su njegove prednosti?

Rad za računalom mnogima u današnje vrijeme odnosi veliki broj sati i u tom kontekstu korištenje miša nekako je općenito uvriježeno kao jednodimenzionalna i jednostavna radnja pomicanja kursora na zaslonu.

Prosječni korisnik najčešće radi razliku između običnog miša koji može biti žičani ili bežični te popularnog „touchpada“ na laptopu. Na spomen vertikalnog miša vjerojatnije je da neće znati o čemu se radi, a njegove ergonomske karakteristike sigurno će mu biti čudne.

Problem kod korištenja običnog miša ili „touchpada“ na laptopu, a mnogi o tome uopće ne razmišljaju, je neprirodni položaj ruke i šake.

Dovoljno je samo razmisliti o načinu na koji nam je ruka namještena prilikom rada na računalu. Možemo dati primjer korištenja običnog miša tijekom kojeg su naši prsti savijeni, izraziti pritisak je na ručnom zglobu, a podlaktica i rame rotiraju se prema unutarnjoj strani.

Tijekom prolaska dužeg vremena ovakav položaj ruke i šake rezultira s bolovima, a nažalost jedno od stanja koje zahvaća specifična zanimanja kao što su informatičari je tzv. sindrom karpalnog kanala koji uzrokuju upravo dugotrajno ponavljajući pokreti ručnog zgloba s kojima se stvara pritisak na živce.

Korištenje vertikalnog miša može za prevenciju i izbjegavanje ovih tegoba biti upravo proizvod koji vam je potreban.

U čemu je razlika u korištenju vertikalnog miša?

Prva stvar koja čini veliku razliku je njegov dizajn. Vertikalni miš po svom je obliku često poznat pod usporedbom s činom „rukovanja“ jer se ruka nalazi u vrlo sličnom položaju.

Rukovanje je logika iza koje se koristi vertikalni miš jer su šaka i ruka u neutralnom položaju. Prsti nisu savijeni, već se nalaze sa strane i podržava ih podloga na mišu. Pritisak na ručni zglob je u potpunosti otklonjen jer ruka odmara u položaju koji je pod kutom od 60 do 80 stupnjeva u odnosu na radni stol. Podlaktica i rame prirodno se rotiraju prema van.

Prilikom korištenja običnog miša ručni zglob paralelan je s površinom radnog stola i zbog toga se rotira i stvara se pritisak. Kod vertikalnog miša u potpunosti je izbjegnuta rotacija ručnog zgloba i prevenira se pritisak na živce u zapešću tj. karpalnom kanalu.

Kako koristiti vertikalni miš?

Korištenje vertikalnog miša može se svesti na dvije tehnike.

Nekima može čudno zvučati da su tolike pripreme potrebne za korištenje miša na računalu, ali vjerujte da se kod vertikalnog miša radi o sasvim drugačijim pokretima. Čak nije ni problem u njegovom držanju, već kako s njim manevrirati i kontrolirano pomicati kursor na zaslonu.

Najprije treba navesti nekoliko savjeta za pripremu:

 • svi prsti trebaju biti opušteni i na vertikalnom mišu, uključujući palac
 • težina šake treba biti na strani gdje je mali prst
 • neznatni pritisak trebao bi biti na dnu ručnog zgloba.

Ako se ovi početni savjeti primijene, lakše će biti usvojiti i izabrati sljedeće dvije tehnike:

 1. POMICANJE VERTIKALNOG MIŠA POMOĆU LAKTA – cijela podlaktica mora biti opuštena i na stolu te se s njegove površine malo podiže kako bi se manevriralo s vertikalnim mišem
 2. POMICANJE VERTIKALNOG MIŠA POMOĆU ZGLOBA – u ovoj metodi podlaktica i ruka miruju, a cijelo manevriranje s vertikalnim mišem dolazi iz zgloba.

Prednost prve metode je da je ručni zglob u potpunosti fiksiran i zaštićen, ali nedostatak je nešto veće trošenje energije za manevriranje i potrebna je šira radna površina za prilagodbu podlaktice.

Prednost druge metode je da se troši mnogo manje energije prilikom manevriranja, ali ručni zglob nije u potpunosti zaštićen (no neusporedivo bolje u usporedbi s korištenjem običnog miša).

Prikazane metode ne moraju značiti da ih kao korisnik u potpunosti morate slijediti. Uvijek ćete naći neke svoje manevre koji će vam biti najpraktičniji, ali svakako se trebate pripremiti na veliku promjenu ako vertikalni miš dosad niste koristili.

Kad bi sumirali izlaganje o vertikalnom mišu, mogli bi izdvojiti neke njegove prednosti i potencijalne nedostatke.

Prednosti su:

 1. POZITIVNI UTJECAJ NA ZDRAVLJE ŠAKE, RUČNOG ZGLOBA I PODLAKTICE – u odnosu na obični miš predstavlja veliku razliku u korištenju gdje nestaje snažni pritisak na ručni zglob, nema savijanja prstiju i nema unutarnje rotacije podlaktice i ramena
 2. RUKA JE U PRIRODNOM POLOŽAJU – nema problematičnih pozicija šake, ručnog zgloba i ruke koje mogu uzrokovati trajne tegobe
 3. POZICIJA „RUKOVANJA“ DOPUŠTA MANEVRIRANJE PODLAKTICOM – vertikalni miš omogućuje potpuno otklanjanje upotrebe ručnog zgloba za manevriranje (prva metoda)
 4. DNO ZGLOBA NIJE NA RADNOJ POVRŠINI STOLA – za razliku od običnih miševa gdje je ručni zglob paralelan s radnom površinom stola i često naslonjen na nju, vertikalni miš otklanja ovaj oblik pritiska zbog potpuno drugačije pozicije ručnog zgloba.

Potencijalni nedostaci mogu biti:

 1. VEĆINA VERTIKALNIH MIŠEVA KORISTI BATERIJU – mnogi modeli vertikalnih miševa izgledaju futuristički i moderno te se rjeđe može naći žičani vertikalni miš, što nekim korisnicima može biti neprikladno
 2. VERTIKALNI MIŠEVI SU SKUPLJI – zbog drugačijih ergonomskih karakteristika vertikalni miševi su u pravilu skuplji od običnih miševa, pogotovo u kategoriji „flagship“ modela
 3. POTREBNO JE ODREĐENO VRIJEME ZA PRILAGODBU – nakon dugogodišnjeg korištenja običnog miša, prelazak na vertikalni miš novo je iskustvo koje zahtijeva određeni period za prilagodbu novom dizajnu, što privremeno može usporiti rad na računalu.

Može se zaključiti da je kupnja vertikalnog miša velika promjena za korisnika koji godinama koristi obični miš i potrebno će mu biti određeno vrijeme za prilagodbu, no po pitanju zdravlja šake, prstiju, ručnog zgloba i ruke predstavlja gotovo neusporedivu razliku u odnosu na obični miš i dugoročno će prevenirati tegobe koje su česte kod određenih zanimanja ili kod višegodišnjeg administrativnog posla.  

Podjelite ovu objavu putem