Naredne sedmice otvaranje javnih poziva: 50,7 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje najmanje 8.000 ljudi

Naredne sedmice otvaranje javnih poziva: 50,7 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje najmanje 8.000 ljudi

Federalni zavod za zapošljavanje naredne sedmice raspisuje javne pozive za prijave na dva programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u ovoj godini, čija ukupna vrijednost je 50,7 miliona KM, a s ciljem zapošljavanja najmanje 8.000 ljudi.

Riječ je o javnim pozivima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2023. i Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023. Na web stranici FZZZ-a objavljeni su svi detalji o načinu apliciranja, kao i važne napomename i redosljed koraka u postupku apliciranja na ove javne pozive.

Kako su istakli iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, ista ova dva programa u Federaciji BiH realizirana su i prošle godine, u sklopu kojih je zaposleno 9.435 osoba, odnosno 7.399 kroz sufinansiranje zapošljavanja, a 2.036 sufinansiranjem projekata samozapošljavanja.

Šef odjeljenja u Sektoru za zapošljavanje FZZZ Haris Huskić na konferenciji za novinare u Sarajevu je rekao da će javni poziv za Program sufinansiranja zapošljavanja 2023. biti otvoren od 27. do 29. marta ove godine u periodu od 8 do 16 sati na web stranici Zavoda.

– Vrijednost tog programa je 37,7 miliona KM, s tim da je vrijednost poziva 28,7 miliona KM, a za još devet miliona javni poziv bit će naknadno raspisan. Riječ je o mjeri “Tražim poslodavca 2023”. Cilj programa je sufinansirati zapošljavanje najmanje 6.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH – naveo je Huskić.

Javni poziv za Program sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2023. bit će otvoren od 29. do 31. marta također od 8 do 16 sati. Za njegovo provođenje planirana su sredstva u iznosu od 13 miliona KM, a namjera tog programa je potaknuti najmanje 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje, pokretanje djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih.

Huskić je naveo da su ključne ciljne kategorije mladi, demobilizirani borci i žene, pa poticajne mjere obuhvataju poduzetništvo za mlade, za žene, te poduzetništvo za sve i za demobilizirane borce. Iznosi pojedinačnih poticajnih sredstava su povećani u odnosu na prošlu godinu, a povećanje osnovnog iznosa sufinansiranja za deset posto vrijedi za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri.

Naglasio je da će pristup online prijavi imati isključivo registrirani korisnici, te da će biti onemogućen pristup jednog korisnika sa više uređaja.

Portparol Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević iznio je i detalje o uspješnim rezultatima provedbe ova dva programa u prošloj godini.

– Kada je riječ o Programu sufinansiranja zapošljavanja 2022., iznos ugovorenih sredstava je oko 35 miliona KM, na osnovu čega je zaključeno 4.396 ugovora sa poslodavcima. U sklopu programa u 2022. godini zaposleno je 7.399 osoba. Što se tiče Programa sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2022., iznos ugovorenih sredstava je gotovo 12 miliona KM, a obuhvat osoba je 2.036 po tom programu – naveo je Čuljević.

Izvor:

https://fbihvlada.gov.ba/bs/naredne-sedmice-otvaranje-javnih-poziva-507-miliona-km-za-zaposljavanje-i-samozaposljavanje-najmanje-8000-ljudi

Podjelite ovu objavu putem