Natječaj za OS BiH – plaća i uvjeti rada!

Natječaj za OS BiH – plaća i uvjeti rada!

Rasli su koeficijenti za vojnike i dočasnike, osnovice za sve, a kada se tomu doda i činjenica je usvajanjem novog državnog proračuna podržano prilagođavanje programima i aktivnostima Ministarstva obrane, Oružane snage BiH u poziciji su krenuti s procesima koji za cilj imaju jačanje ljudskih, ali i materijalnih kapaciteta.

Između ostaloga, nedavno se krenulo i u proces popune praznih formacijskih mjesta u Oružanim snagama BiH.

Tako je proteklog mjeseca Ministarstvo obrane BiH raspisalo javni oglas za prijam kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, a kojim se traži ukupno 440 kandidata. Oglas traje, kako doznajemo, do utorka.

Od navedenoga broja, 170 mjesta je za pripadnike Oružanih snaga BiH iz reda hrvatskog naroda.

Uvjeti

Radi se o ustrojbenim mjestima u Oružanim snagama BiH koja se popunjavaju kandidatima iz reda svih triju naroda u BiH, kao i iz reda ostalih.

Ministarstvo obrane BiH ovako pruža mogućnost i pogodnost mladićima i djevojkama u BiH, koji ispunjavaju uvjete i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijama, da imaju izazovan posao sa sigurnom plaćom i mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri u Oružanim snagama BiH.

Na oglas se mogu prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III. i IV. stupnja, da nisu mlađi od 18 godina ni stariji od 27 godina i da ispunjavaju uvjete oglasa raspisanog za određeno ustrojbeno mjesto.

U samom natječaju je navedeno kako će kandidati koji prilože svu potrebnu dokumentaciju i koji ispunjavaju opće i posebne uvjete biti pravodobno obaviješteni o vremenu i mjestu testiranja i provjera, početku osnovne vojničke obuke i drugim bitnim informacijama. Prilikom odabira kandidata za prijam u profesionalnu vojnu službu vodit će se računa o ravnopravnoj zastupljenosti spolova.

Prilikom izbora za prijam u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH kandidati će biti tretirani s punim poštovanjem načela transparentnosti, pravičnosti i istih mogućnosti. Neće biti diskriminacije ni po kojoj osnovi, navodi se u završnim odredbama natječaja.

Bolja financijska situacija

Kada je riječ o financijskim primanjima, ona su također poboljšana, a kako doznajemo, uz osnovnu plaću koja premašuje tisuću maraka, kao i sve dodatke koji idu uz to, vojnik može naplatiti od 1500 do 1600 konvertibilnih maraka. To se, naravno, odnosi na sve pripadnike Oružanih snaga BiH u početnom činu vojnika.

Osim kadrovskog popunjavanja, Oružane snage BiH provode i intenzivnu međunarodnu suradnju. Ministarstvo obrane BiH tako je u četvrtak raspisalo natječaj za prijam na Vojnu akademiju Republike Hrvatske u Zagrebu, a na koji se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva koji su uspješno završili srednju školu IV. stupnja ili koji trenutačno pohađaju IV. razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom “vrlodobar”.

Uvjet je da isti imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje “vrlodobar” u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku te koji na dan 30. 9. 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

Na četverogodišnje školovanje u ovoj akademiji bit će primljena četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno vođenje i upravljanje te četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno inženjerstvo.

Školovanje

Za prijam se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (minimum 80 bodova na testu (ALCPT) i dobra fizička pripremljenost, a natječaj je otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Po završetku školovanja kadet ili kadetkinja potpisat će ugovor za profesionalnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH – potporučnik.

U kontekstu daljnjeg poboljšanja situacije u Oružanim snagama BiH zasigurno je od iznimnog značaja činjenica da se proračunom institucija BiH za 2023. godinu vrši prilagođavanje programima i aktivnostima Ministarstva obrane i drugih resornih ministarstava i institucija BiH proisteklih iz programa Partnerstvo za mir (PfP) i drugih vidova suradnje s NATO-om.

IZVOR: VEČERNJI.ba

Podjelite ovu objavu putem