Nova verzija Opera web preglednika mogla bi vas natjerati da zauvijek napustite Chrome

Nova verzija Opera web preglednika mogla bi vas natjerati da zauvijek napustite Chrome

Trenutno smo svjedoci perioda možda i najintenzivnijih ratova web preglednika koji nisu viđeni još od kraja devedesetih i početka dvijetisućitih godina. Microsoft je toliko uzdrmao tržište s implementacijom AI elemenata u svoj Edge web preglednik da Google nastoji „isplivati“ iz situacije u kojoj se našao i sav svoj fokus stavlja na Bard te buduću preinaku Chromea.

Dok se tehnološki divovi otvoreno sukobljavaju, zanimljive se stvari događaju i kod drugih web preglednika. Ovih smo dana mogli svjedočiti izlasku nove verzije Opera web preglednika i samo možemo reći da nas je ona oduševila. Bilo da se radi o inovativnim AI značajkama ili redizajniranim tabovima, Opera web preglednik imat će mnogo toga za ponuditi i mogao bi vas natjerati da napustite Chrome.

Modularni dizajn

Opera One je naziv nove inačice koja ima modularni dizajn, a to omogućuje da svi elementi imaju svoje mjesto te da ne smetaju ostalim značajkama.

Prilikom korištenja vidjet ćete da se radi o drugačijem i zaista praktičnom dizajnu. Možemo za primjer dati elipsaste elemente bočne trake koji su smješteni u donjem lijevom kutu i imat ćete osjećaj da je ovo mjesto mnogo bolja varijanta smještaja nego na ostalim web preglednicima.

Mnoge ikone unutar Opera web preglednika su velike i lako ih je uočiti. Odmah pored adresne trake nalazi se nekoliko ikona za razne funkcije kao što su bookmarks, ekstenzije ili prijava na Opera korisnički račun. S lijeve strane nalaze se brze poveznice za aplikacije uključujući ChatGPTChatSonicFacebook MessengerWhatsApp i TikTok.

Ikone u donjem lijevom kutu uključuju media player, drugu bookmarks ikonu, ikonu za pregled povijesti te postavke za bočnu traku.

Workspaces značajka

U gornjem lijevom kutu nalazi se „Workspace“ ikona koja je dio Operinih modularnih funkcija. „Workspace 1“ je prva ikona koja služi kao primarni web preglednik za svaku sesiju. Naknadne „Workspaces“ funkcionalnosti imat će ikone smještene ispod prve i mogu poslužiti za različite svrhe prema vašoj organizaciji rada. Primjer korištenja „Workspaces“ značajke može biti kad kao korisnik imate po jednu „Workspaces“ ikonu za istraživanje, društvene mreže i općenito pretraživanje interneta.

Možete postaviti do tri „Workspaces“ ikone, kliknuti na njih i svaku koristiti za posebno područje aktivnosti. Ako na njih kliknete s desnom tipkom miša, možete urediti njihova imena i staviti vrste ikona koje preferirate.

Navigacija među „Workspace“ ikonama ide glatko i s njima zaista dobivate odvojene radne površine.

Tab Islands

Tab Islands“ je vrlo zanimljiva funkcija koja omogućuje organizaciju većeg broja tabova koji imaju zajednička obilježja u jednu grupu. Opera tvrdi da je prvi web preglednik temeljen na Chromiumu koji ima značajku pod nazivom „multithreaded compositor“ i sada je to došlo do izražaja. Premda će neki pomisliti da se radi o grupiranju različitih web stranica istog porijekla (npr. Facebooka, Twittera i Pinteresta u grupu za društvene mreže), to u praksi nije slučaj. „Tab Islands“ spajat će povezane tabove u grupe (otoke) kako bi dobili više prostora te imali organiziran pregled sučelja.

Uzmimo situaciju da se nalazite na Pinterestu i otvorili ste veći broj web stranica. Opera će automatski identificirati ovo i bojom označiti tab na primarnoj stranici. Možete kliknuti na taj tab i ostali će se uvući kako bi uštedili prostor. Kliknite na obojeno područje ponovno i tabovi će se ponovno prikazati te svakome možete individualno pristupiti.

S pritiskom tipke Ctrl dok radite klik na obojeni tab možete napraviti još dodatnog prostora jer se radi dodatno uvlačenje, a s otvaranjem novog taba unutar uvučene sekcije se ista samo dodatno širi.

Možemo dati malu usporedbu s Microsoft Edgeom ili Chromeom. Pokušajte otvoriti dvadesetak tabova u njima i nećete imati načina da ih bolje organizirate te jednostavno imate nepregledni niz unutar radne površine web preglednika. Microsoft Edge doduše ima mogućnost grupiranja, no ona nije ni približno praktična kao na Operi.

AI značajke

Mogućnost pregleda developerske verzije Opera One verzije otkrio je da postoji brzi pristup nekim AI aplikacijama što uključuje ChatGPT i ChatSonic, kao i sve platforme koje mogu imati koristi od AI elemenata (Facebook, Messenger, WhatsApp i TikTok).

Umjesto da je napravio punu integraciju AI elemenata kao što je to slučaj kod Microsoft Bing Searcha, Opera web preglednik je dodao mogućnosti prijave u AI aplikacije kao neki oblik pomoćnih sredstava. Možete kliknuti na ChatGPT ikonu i prijaviti se sa svojim podacima te nakon toga imati interakciju koja je povezana s AI značajkama koje se sada sve više koriste. Vrlo je praktično što u Operi postoji tab za AI upite koji se nalazi odmah pored adresne trake te nudi prijedloge za upite pa ovaj dio sučelja možete koristiti za unos koji će biti namijenjen za ChatGPT.

Generirani rezultati uključuju gumb za kopiranje pa sadržaj svakog odgovora bez problema možete koristiti unutar drugih aplikacija ili društvenih mreža.

Ovo nisu jedine novine

Pogled na ranu verziju nove inačice Opera web preglednika zaista izgleda sjajno. Uopće ne pretjerujemo kad kažemo da bi vas Opera One mogao natjerati da napustite Chrome, Edge ili neki drugi web preglednik koji trenutno koristite.

Pošto se radi o ranoj developerskoj verziji Opere, vjerujemo da ovo nisu jedine nove značajke i da ih još možemo očekivati u naredno vrijeme.

Dotad možete pogledati promotivni video nove Opera One inačice web preglednika.

Podjelite ovu objavu putem