Nisu svi solarni paneli isti: Evo zašto je važno koji ćete odabrati

Nisu svi solarni paneli isti: Evo zašto je važno koji ćete odabrati

Evo šta morate znati prije kupovine.

Iako su solarni paneli intrigantna tehnologija koja pretvara sunčeve zrake u električnu energiju, oni koji nisu dublje zalazili u materiju će teško razaznati između različitih vrsta panela. Međutim, izgled može da vara, pa ako i vi želite da na svom krovu pravite sopstvenu struju, postoje neke stvari o solarnim panelima na koje morate obratiti pažnju prije kupovine.

Solarni paneli su u prošlosti bili značajno drugačiji nego što je to slučaj danas. Ne samo da su narušavali izgled krovova, već su i proizvodili znatno manje energije. Srećom, razvoj tehnologije doveo je do napretka u dizajnu, ali i do unapređenja efikasnosti.

Najbolji dokaz toga jeste da je od 2021. godine više od polovine montiranih panela u SAD imalo prosječnu efikasnost veću od 20%, dok je taj broj iznosio samo 0,6% prije jedne decenije.

Iako može biti konfuzno, znati koje vrste solarnih panela postoje i koji odabrati je veoma važno prilikom kupovine. Zato vam donosimo sve što treba da znate.

Koje vrste solarnih panela postoje
Postoje tri glavne vrste solarnih panela:

Monokristalni solarni paneli
Polikristalni solarni paneli
Tankoslojni solarni paneli


Cijene solarnih panela zavise od vrste, izgleda, efikasnosti, kompozitnih materijala i dizajna, a svaka vrsta solarnih panela ima svoje prednosti i mane.

Monokristalni solarni paneli
Monokristalni solarni paneli su napravljeni od jedinstvenog silicijskog kristala, koji je presječen u tanke vafere. Možete ih prepoznati po kvadratima koji imaju odrezane uglove. Ove vrste panela su najefikasnije (između 17 i 22 posto), ali i najskuplje. Ako vam je estetika bitna, ovi paneli su potpuno crne boje i lako ih možete uklopiti u svaki ambijent.

Temperaturni koeficijent monokristalnih panela je umjeren, a obično imaju vijek trajanja do 25 godina. “Monokristalni solarni paneli nude bolji povraćaj investicije tijekom svog životnog vijeka jer generiraju više energije, što dovodi do većih ušteda na računu za struju u poređenju s početnim troškovima”, kaže Kalianpur. “Pored toga, raznovrsnost monokristalnih panela osigurava da postoji rješenje za svaku potrebu”.

Polikristalni solarni paneli
Polikristalni solarni paneli su popularno rješenje za one koji barataju ograničenim budžetom. Imaju umjerenu stopu efikasnosti, koja se kreće od 15 do 17 posto. Za razliku od skupljih panela, polikristalni imaju plavu nijansu, što ih čini manje elegantnim rješenjem.

Iako je temperaturni koeficijent ovih panela lošiji, oni i dalje mogu da funkcioniraju do 25 godina. Kao rezultat toga, polikristalni paneli su odlični za vlasnike kuća koji ne žele da izdvoje previše novca, ali da istovremeno usvoje održiviji način života bez prevelikog odricanja u pogledu performansi.

Tankoslojni solarni paneli
Tankoslojni solarni paneli, sa stopom efikasnosti od 10 do 13 posto, su najmanje efikasni paneli na tržištu. Imaju kraći životni vijek – 10 do 20 godine – nisu jeftini i rijetko se koriste u stambene svrhe.

Ipak, usprkos niskoj efikasnosti i kraćem životnom vijeku, imaju najbolji temperaturni koeficijent i najprivlačniju estetiku, s tankim, potpuno crnim izgledom, koji neki vlasnici kuća smatraju privlačnim.

Uspoređivanje tipova solarnih panela
Ako želite da izaberete ispravnu opciju koja odgovara vašim potrebama, od suštinskog je značaja razumjeti kako se razlikuju tipovi različiti tipovi solarnih panela koje možete pronaći na tržištu. Razumijevanje ključnih karakteristika svake vrste panela može vam pomoći da donesete informiranu odluku prilikom ulaganja.

Faktori koje treba uzeti u obzir pri izboru panela
Kada birate solarni panel, uzmite u obzir sve faktore koji utiču na cijenu i korisnost vaše solarne instalacije. U nekim slučajevima, ulaganje u skuplji, izdržljiviji i pouzdaniji sistem je bolje, jer ćete uživati u više energije i brže će se isplatiti.

S druge strane, ako su troškovi najveći problem, najbolje je izabrati opciju koja možda neće imati najbolje specifikacije, ali će obaviti posao. Uzmite što više ponuda od firmi koje se bave prodajom solarnih panela i izvagajte koja je najbolja za vas pre nego što donesete konačnu odluku.

Također, uzmite u obzir i druge faktore:

Efikasnost: Stopa energetske efikasnosti solarnog panela
Krovna površina: Dostupan prostor za instalaciju solarnih panela
Estetska privlačnost: Izgled solarnih panela na vašem krovu ili placu
Temperaturni koeficijent: Kako solarni panel funkcioniraju u različitim temperaturnim uvjetima
Trajanje garancije koju nudi proizvođač
Budžet: Ukupni troškovi sistema, uključujući instalaciju i održavanje
Očekivanja povrata investicije: Balans između početnih troškova i dugoročne otplate
Izlaz energije: Količina energije koju proizvodi sistem
Vijek trajanja panela
Pouzdanost sistema: Pouzdanost sistema solarnih panela u radu tijekom njegovog životnog vijeka

Podjelite ovu objavu putem