Objavljena prva ovogodišnja lista najpoželjnijih studija, pogledajte gdje je već ogromna navala

Objavljena prva ovogodišnja lista najpoželjnijih studija, pogledajte gdje je već ogromna navala

Prijave državne mature u redovnom roku su završene, ali prijave studijskih programa u punom su jeku. Nakon prvih 15-ak dana Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje tražili smo listu najpoželjnijih studija. Već je sada, očekivano, najveća navala na studij logopedije u Zagrebu.

Točno 1. veljače u sustavu Postani student počele su prijave studijskih programa u ovoj godini. Iako su prijave ispita mature završene, maturanti fakultete mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata mature. No, na nekim je studijima već sada velika navala. Lista najpoželjnijih studija otkriva i kojima.

Najpoželjnija je logopedija

Kada se u obzir uzmu studiji s kvotom većom od 10 upisnih mjesta, prema podacima Središnjeg prijavno ureda AZVO-a trenutno je najpoželjniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom u Zagrebu. Poželjnost je definirana omjerom kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor. Tako je na logopediji u Zagrebu ove je godine 50 upisnih mjesta, dok je to trenutno prvi izbor za 278 kandidata, a ukupno su logopediju prijavile 734 osobe. To ne iznenađuje jer je logopedija zadnjih nekoliko godina, a prije provedbe prijemnog kojim se ‘filtriraju’ kandidati’, uvjerljivo najpoželjniji studij.

Na drugom je mjestu poželjnosti izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Mjesta je za 20 studenata, dok je broj prvih prijava 90. Sveukupni broj prijava na ovaj izvanredni studij sestrinstva na ZVU je 218. I ove je godine na vrhu liste najpoželjnijih studija psihologija an Filozofskom fakultetu u Zagrebu s kvotom od 76 mjesta, trenutno 303 prijave prvog izbora, a valja spomenuti i da je ukupan broj prijava na taj studij 859.

Lista najpoželjnijih studija nakon 16 dana prijava

Ovo je trenutno top deset studija među maturantima prema omjeru broja kandidata i broja onih kojima je to prvi izbor:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
  2. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  3. Psihologija, Filozofski fakultet u Zagrebu
  4. Animirani film i novi medij, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  5. Dizajn, Arhitektonski fakultet Zagreb
  6. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet Zagreb
  7. Fizioterapija (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
  8. Kriminalistika, Visoka policijska škola
  9. Aeronautika – modul vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
  10. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka

U nastavku se nalaze podaci o trenutnom broju prijava na preko 900 studija u Hrvatskoj, a riječ je o službenim podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Podjelite ovu objavu putem