Što je to Telegram i zbog čega biste trebali isprobati taj alat za internetsko komuniciranje?

Što je to Telegram i zbog čega biste trebali isprobati taj alat za internetsko komuniciranje?

Telegram je multimedijska, više-platformska aplikacija za slanje poruka koja objedinjuje mnoge značajke vaših omiljenih društvenih mreža u jedno sučelje. Pogledajmo što sve nudi i koji su razlozi zbog čega biste i vi trebali početi koristiti ovaj alat, ako ga već ne koristite.

Dopisivanje i internetsko komuniciranje na novoj razini

Najosnovnija funkcija Telegrama su razgovori ”jedan na jedan”. Funkcionira baš kao slanje poruka i ”instant” značajki dopisivanja u drugim aplikacijama za chat. Ali postoje neke bonus značajke koje nećete pronaći u nekim drugim uslugama. Na primjer, Telegram vam omogućuje da uredite svoje poruke nakon što ih pošaljete. Dakle, ako ste napravili neugodnu pogrešku, možete je popraviti bez slanja nove poruke s ispravkom.

Nema mnogo glasnika koji imaju ovu mogućnost, ali drugi koji uključuju DiscordSlack i Teams. Osim toga, Telegram vam omogućuje brisanje poruka nakon što ste ih poslali i za vas i za primatelja. To je korisno ako poruku šaljete u žurbi, žaru emocija ili ako želite izbjeći neugodnost prije nego što je primatelj dobije priliku otvoriti. I ne samo to, već možete i ukloniti poruke koje ste primili od drugih korisnika na oba kraja.

Zatim tu su multimedijske poruke. Uz Telegram možete slati jednominutne video poruke i glasovne poruke neograničene duljine. Ako želite zaobići vremensko ograničenje videozapisa, snimite dugi video na svoj telefon i prenesite ga na chat. Videozapisi, datoteke i drugi dokumenti poslani putem Telegrama mogu biti veličine do 2 GB. To je ogromno u usporedbi s drugim glasnicima. Nasuprot tome, Gmail i Facebook Messenger imaju gornju granicu od samo 25 MB.

Ponekad jednostavan tekst ili emotikoni neće uspjeti. Telegram nudi više od 20.000 animiranih naljepnica koje vam omogućuju da izrazite cijeli niz emocija koje odgovaraju vašem ukusu i stilu. Naljepnice su standardne među glasnicima ovih dana, ali nijedna druga usluga ne odgovara velikom broju Telegramovih izbora.

Telegram uključuje i druge zgodne alate kao što su zakazane i tihe poruke. Planiranje poruka je korisno ako znate da trebate nekoga podsjetiti na nešto u određeno vrijeme ili znate da ćete biti daleko od interneta kada trebate poslati poruku. Poruke se mogu slati u određeno vrijeme ili sljedeći put kada primatelj bude online. Tihe poruke su sjajne kada nekome želite poslati poruku u tri ujutro, ali ga ne želite probuditi obavijesti. Poruka će stići bez priložene obavijesti i vidjet će je sljedeći put kada provjere aplikaciju.

Mrežna komunikacija nove generacije

Kanali na Telegramu su usporedivi s Twitterovim vijestima, ali su daleko svestraniji. Dok Twitter ograničava broj znakova u jednoj objavi, Telegram ne. Također možete dopuniti postove na svom kanalu slikama, poveznicama, videozapisima i još mnogo toga. Osim toga, čak ćete moći dodati prilagođene emotikonske reakcije, odjeljke za komentare i URL tipke. Objave na kanalu pojavljuju se u obavijestima za chat vašeg pretplatnika, što im olakšava pomicanje samo po vašim objavama i da se ne izgube u buci i algoritamskoj manipulaciji koju nalazite na Twitteru.

Grupe za chat uobičajene su među aplikacijama za slanje poruka i društvenih medija. Ali Telegram nudi nekoliko dodatnih pogodnosti. Na primjer, chat grupe na Telegramu imaju gornju granicu od ogromnih 200.000 članova. Ovo je mač s dvije oštrice jer veće grupe obično imaju značajan omjer signala i šuma. Ali kada se grupe približe pragu od 200.000 članova, administratori se mogu prijaviti da ih pretvore u neograničenu “grupu za emitiranje” u kojoj samo oni mogu objavljivati. Administratori bilo koje veličine grupe imaju posebne sposobnosti kao što su grupna analitika, mogućnost anonimnog objavljivanja (kao ime grupe) i dodjeljivanje posebnih odgovornosti članovima.

Grupe i kanali mogu pokrenuti glasovne razgovore za neograničenu publiku. To je kao vaša osobna radio postaja. Pokrenete glasovni chat i počnete razgovarati sa svojom publikom. Ako netko drugi želi razgovarati, podiže ruku, a vi odlučujete hoćete li ga uvesti u emisiju ili ne. Tu je i live chat gdje slušatelji mogu komentirati što se događa. Glasovni razgovori također podržavaju video i mogućnost dijeljenja zaslona s bilo kojeg uređaja.

Telegram možete koristiti na gotovo svim trenutno dostupnim platformama

Telegram ima izvorne aplikacije za sve uobičajene mobilne, stolne i tablet platforme: iOS, macOS, Android, Windows i Linux. Ako ste jedan od rijetkih korisnika koji ne koriste jednu od ovih platformi, Telegramu uvijek možete pristupiti putem preglednika. Osim toga, prijava putem preglednika je zgodna ako niste u blizini nekog od uređaja na kojem imate instaliran Telegram.

Kada se prijavite za Telegram, morate im dati svoj telefonski broj. Ali to ne znači da svi s kojima razgovarate imaju pristup tome. Kada kreirate svoj račun, odabirete korisničko ime koje ćete dijeliti s kim god želite bez otkrivanja vaših osobnih podataka. Međutim, imajte na umu da kada se prijavite na Telegram i sinkronizirate svoje kontakte, svi za koje znate da su već na usluzi dobit će obavijest kada se prijavite. Ali postoji način kako se može ovo izbjeći.

Ako se odlučite prebaciti na Telegram i povesti svoje prijatelje sa sobom, ne brinite da ćete izgubiti te godine povijesti chata. Telegram vam omogućuje da svoje razgovore prebacite s usluga kao što su WhatsApp, Line i KakaoTalk. Bilo bi lijepo vidjeti ovu mogućnost proširenu na Facebook Messenger, ali Facebook bi morao dopustiti pristup Telegramu, što se vjerojatno neće dogoditi uskoro.

Telegram podiže razinu sigurnosti na novu razinu

Telegramove postavke privatnosti i sigurnosti imaju mnogo toga za ponuditi. Najmoćnije je zaključavanje aplikacije zahtijevanjem lozinke ili Face ID-a za otvaranje. Također imate mogućnost omogućiti potvrdu u dva koraka prije nego što bilo tko može pristupiti vašoj aplikaciji; neprocjenjiva značajka ako vam je uređaj ikada ukraden ili hakiran. Također možete ograničiti tko može vidjeti vaš telefonski broj kada ste zadnji put bili online, profilnu sliku, pozive, proslijeđene poruke te u kojim grupama i kanalima ste vi.

Jedan od najmoćnijih alata za privatnost koje Telegram nudi su samouništavajući, ”end-to-end” razgovori zaštićeni lozinkama. Telegram ih naziva “tajnim razgovorima” i odvojeni su od uobičajenih razgovora. Kako biste započeli tajni chat, otvorite profil kontakta i odaberete “pokreni tajni chat”.

Tajni razgovori ekskluzivni su za uređaj na kojem ih kreirate. Nakon što pokrenete tajni chat, možete postaviti poruke na samouništenje nakon što ih primatelj vidi. Tajmer za samouništenje može se postaviti od jedne sekunde do jednog tjedna. Kada izbrišete tajni chat, on je nestao sa Zemlje, ne ostavljajući trag na Telegramovim poslužiteljima. Dakle, ako imate super-tajne poslove za obavljanje, tajni razgovori su pravi način. Samo budite svjesni da ništa nije savršeno.

Telegram koristi ”end-to-end” enkripciju za sve video i glasovne pozive putem njihove usluge, što znači da nitko ne može prisluškivati vaše razgovore, čak ni Telegram sam. U svijetu u kojem masovni nadzor i kontrola želi postati forsirano pravilo i ”novo normalno”, dobro je imati mir, koji nesumnjivo dolazi kada znate da je vaš razgovor dodatno zaštićen.

Ako odlučite isprobati Telegram i odlučite da nije za vas, ne morate se brinuti da će vaš sadržaj i informacije zauvijek ostati u njihovom sustavu. Kada vaš Telegram račun nestane, automatski se briše nakon šest mjeseci prema zadanim postavkama, s opcijom da ga postavite na jedan, tri ili 12 mjeseci.

Podjelite ovu objavu putem