Vrijednost dionice Zooma od vrhunca tijekom pandemije pala je čak 90 posto

Vrijednost dionice Zooma od vrhunca tijekom pandemije pala je čak 90 posto

Dionice su plafon dosegle sredinom listopada 2020. godine, a otad pa do danas vrijednost dionica u konstantnom je crvenom.

Početkom pandemije kada su brojne kompanije morale zatvoriti vrata svojih ureda, a zaposlenici svoje urede preselili u dnevne i spavaće sobe, cijeli je svijet upoznao jednu, dotad malo poznatu kompaniju – Zoom. Njezin softver za online sastanke bio je upravo ono što je tadašnja situacija tražila te je pojam “zoom” nekima čak postao i sinonim za online sastanke. S vremenom je Zoom dobio brojnu konkurenciju te su predstavljeni novi alati, odnosno poboljšani su postojeći alati velikih tehnoloških kompanija, čime je Zoom počeo gubiti svoj udio.

Kako su mnoge zemlje s vremenom ublažile mjere borbe protiv korone, odnosno kako su se zaposlenici sve više vraćali u urede, tako su smanjila potreba za sastancima na internetu. Ako danas bacimo pogled na burzu i stanje dionica Zooma, možemo zaključiti da ono što im je pandemija dala, to im je kraj pandemije i uzeo. Naime, dionice kompanije Zoom Video Communications svoj su plafon dosegle sredinom listopada 2020. godine, kada je cijena jedne iznosila gotovo 560 dolara, javlja Zimo.

Otad pa do danas vrijednost dionica u konstantnom je crvenom, a ovaj tjedan dodatno su potonule nakon objave ne toliko pozitivnih poslovnih rezultata te pesimistične prognoze za sljedeće razdoblje. U odnosu na listopad 2020. godine cijena dionice pala je za čak oko 90 posto i trenutačno nema nekih pozitivnih signala da bi se situacija tako skoro mogla promijeniti, odnosno da bi trebala početi rasti, pogotovo pod konstantnim pritiskom konkurencije poput Microsofta Cisca i Saleforcea.

Veliki problem u tim nastojanjima oporavka, objasnila je za Reuters analitičarka Sophie Lund-Yates, jest to što Zoom mora investirati novac samo kako bi zadržao svoj tržišni udio, umjesto da ga troši za rast tog udjela, što nikad nije dobra situacija i “znak je predstojećih problema”.

Podjelite ovu objavu putem