Uskoro kreću prijave ispita državne mature

Uskoro kreću prijave ispita državne mature

Drugo polugodište približava se kraju, a iako se čini da školska godina tek krenula, vrlo brzo započinju obveze oko državne mature. Maturanti već moraju odlučiti koje će ispite polagati na maturi jer 1. prosinca kreću prijave ispita. Ispite mature u redovitom roku bit će moguće prijavljivati do sredine veljače.

Osim što u ovoj školskoj godini maturanti završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje i pred njima su posljednji srednjoškolski ispiti, očekuje ih i pisanje ispita državne mature. Pritom, a možda i po prvi put u životu, moraju pripaziti da poštuju neke unaprijed propisane rokove.

Čitava procedura oko državne mature kreće već kroz deset dana. Naime, već od 1. prosinca, što je idućeg petka, otvaraju se prijave ispita državne mature. Učenici, kao i drugi kandidati koji planiraju ove godine izaći na maturu, ispite će moći prijavljivati i odjavljivati sve do 15. veljače 2024. godine.

Prijave ispita mature već od 1. prosinca

Kako se uopće vrši prijava ispita mature? Pa svi ispiti koje želite, odnosno morate pisati ako ste gimnazijalac, prijavljuju se u online sustavu koji se naziva Postani student. Učenici koji ove godine završavaju srednju u taj će se sustav prijaviti pomoću korisničke oznake i lozinke koje će dobiti u školi. Nakon prve prijave i upisivanja broja mobitela u sustav, dobivate dva podatka – PIN i TAN. PIN služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu.

Važno je da do sredine veljače prijavite sve ispite koje planirate polagati, jer se oni nakon tog roka mogu prijavljivati i odjavljivati samo uz neke opravdane razloge, npr. ako ste bili teže bolesni za vrijeme redovitog roka prijave. U međuvremenu, početkom veljače, započet će prijave studijskih programa, ali detaljan kalendar rokova važnih za upise studija još nije objavljen. Čim ga Središnji prijavni ured objavi, o tome ćemo izvijestiti maturante. No, ranijih godina vrijedilo je pravilo da se fakulteti mogu prijavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, a iznimka su uglavnom bili fakulteti koji provodili prijemne, a za koje su prijave završavale nešto ranije.

Prvi ispitni rok državne mature u 2024. započet će, prema kalendaru NCVVO-a, 4. lipnja ispitima iz Francuskog i Španjolskog jezika. Od obveznih ispita koje piše najviše maturanata prvi je na rasporedu Engleski jezik – i osnovna i viša razina polažu se isti dan, 10. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test i sažetak, pisat će se 24. lipnja 2024., a dan kasnije polaže se esej iz Hrvatskog. Zadnji je u rasporedu ljetnog roka ispit iz Matematike – obje razine pisat će se 27. lipnja.

Podjelite ovu objavu putem