EU planira samostalni satelitski Internet vrijedan 6 milijardi eura

EU planira samostalni satelitski Internet vrijedan 6 milijardi eura

Europska komisija najavila je u veljači ove godine, u sklopu kampanje povjerenika Europske komisije za unutrašnje tržište i industriju Thierryja Bretona za stratešku digitalnu autonomiju,  inicijativu za izgradnju i upravljanje svojim satelitskim internetskim sustavom.

Zemlje EU-a i zastupnici Europskog parlamenta vjerojatno će sljedeći tjedan postići dogovor o satelitskom internetskom sustavu vrijednom 6 milijardi eura, navode iz Reutersa pozivajući se na izvore u Europskoj uniji. S jedne strane EU želi smanjiti svoju ovisnost o stranim tvrtkama u digitalnoj ekonomiji, a s druge strane ne želi zaostajati u vojnim tehnologijama u svemiru u što Kina i Rusija u zadnje vrijeme ulažu značajna sredstva.

Posjedovanje vlastitog satelitskog internetskog sustava moglo bi pomoći EU da ubrza uvođenje širokopojasnog interneta u Europi, a kako bi takav Internet bio dostupan i u Africi EU bi mogla ponuditi tamošnjim zemljama alternativu kineskim uslugama.

Europski satelitski Internet mogao bi ponuditi zamjensku uslugu  u slučaju većih prekida rada ili katastrofa te osigurati dostupnost interneta na mjestima koja ne pokrivaju zemaljski pružatelji usluga.

Dužnosnici iz zemalja EU-a i zakonodavci EU-a sastat će se 17. studenog na, kako se očekuje, posljednjem sastanku na kojem će se dogovoriti konačni detalji. Predstavnici članica EU trebaju se dogovoriti o financiranju projekta. EK želi preusmjeriti 2,4 milijarde eura iz raznih programa EU i iskoristiti nepotrošen novac iz drugih projekata EU, dok se očekuje da će privatni sektor izdvojiti preostalih 3,6 milijardi eura.

Predloženi satelitski internetski sustav mogao bi dovesti do izgradnje i lansiranja do 170 satelita u niskoj orbiti između 2025. i 2027. godine.

Podjelite ovu objavu putem